NOS NieuwsAangepast

Koningin opent nieuw theater Amsterdam

In Amsterdam heeft koningin Beatrix vanmiddag het DeLaMar Theater geopend. In het nieuwe theater gaan meteen twee producties in première: 'La Cage aux Folles' en 'Ontrouw'.

Het DeLaMar Theater is gebouwd door de liefdadigheidsstichting van producent Joop van den Ende en zijn vrouw Janine Klijberg, de VandenEnde Foundation.

Het is neergezet op de plek van het voormalige Nieuwe de la Mar Theater aan de Marnixstraat, vlak bij het Leidseplein. Het oude theater, uit 1947, sloot vijf jaar geleden de deuren. De naam is afkomstig van actrice en cabaretière Fien de la Mar.

Speciaal

Voor Van den Ende is het een droom die uitkomt, zo zei hij in Met het Oog op Morgen. "Dit is speciaal, omdat het in mijn geboorteplaats is. En omdat het iets blijvend is wat vanuit de Foundation betaald en onderhouden wordt, is dit voor ons iets speciaals."

Van den Ende en zijn vrouw zijn er "dag en nacht mee bezig". "Van het theelepeltje, tot de kleur van het tapijt, tot de kunstcollectie aan de muren, over alles hebben we gesproken en meebeslist. Ik ben heel blij met hoe het is geworden."

Projecten

Het DeLaMar Theater heeft twee zalen, met in totaal 1500 stoelen. De grote zaal is vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld, de kleine naar actrice Mary Dresselhuys.

In de afgelopen tien jaar heeft de VandenEnde Foundation ongeveer duizend verschillende projecten ondersteund, voor in totaal 115 miljoen euro. Het grootste deel van dat bedrag, 65 miljoen, werd gebruikt voor het DeLaMar Theater.

De reden voor hun gulheid is volgens Van den Ende niet ingewikkeld: "Wij doen iets omdat we het mooi vinden. Wij genieten van kunst, het is een heel belangrijk onderdeel van ons leven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl