NOS Nieuws

Japanse robots geven persconferentie

Japanse robots geven persconferentie

"Als je in een land van je eigen keuze zou kunnen wonen, welk land zou dat dan zijn?" Het was één van de vragen op een persconferentie in Japan. Een rare vraag wellicht voor een persconferentie, maar hij werd gesteld door de ene robot aan de andere. "Ik denk dat het Australië zou worden."

Daarmee was de eerste persconferentie ter wereld die door robots wordt gehouden een feit. De bijeenkomst begon met een keurige introductie van de op mensen lijkende robots door zichzelf. "Ik begrijp dat dit de eerste persconferentie is. Ik ben vereerd dat ik aan dit project kan deelnemen."

Bewegende ogen

CommU, 'communicatie-eenheid', kan via 'bewegende ogen' het gevoel geven van echt gesprek. Overigens moet er van zo'n gesprek tussen twee robots nu ook weer niet te veel worden verwacht, zegt professor Hiroshi Isiguro die de robots ontwikkelde. "Voor volwassenen is het alsof ze aan een conversatie tussen kinderen deelnemen", aldus Isiguro.

En voorlopig zit een volwassen gesprek van mens tot robot er nog lang niet in, vervolgt Isiguro. "Stemherkenning blijft heel moeilijk voor robots. Mensen moeten zich er niet te veel van voorstellen. Ze moeten zich vooral aanpassen aan wat robots kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl