Cypriotische scheidsrechters zullen dit weekend niet fluiten
NOS Voetbal

Reijgwart steunt staking arbiters Cyprus

De maat is vol voor de scheidsrechters op Cyprus. Ze fluiten deze week geen wedstrijden meer, vanwege een bomaanslag op de moeder van een van de scheidsrechters. "Ik begrijp het wel en sta er volledig achter", zegt Hans Reijgwart. De Nederlander is hoofd scheidsrechterzaken op het eiland.

Reijgwart werkt sinds 2011 op Cyprus om het niveau van de arbitrage omhoog te brengen. Hij floot zelf jarenlang in het betaald voetbal in Nederland en was werkzaam bij de afdeling scheidsrechterzaken van de KNVB. Reijgwart werd al een paar keer geconfronteerd met geweld tegen het scheidsrechterskorps op Cyprus.

"Dit is al het derde incident, logisch dat ze er nu wel eens klaar mee zijn. Ik heb overigens niet alle informatie. De vorige keer dat er over een bom gesproken werd, ging het om een rotje. Maar dat dit gebeurt bij de moeder van een scheidsrechter is onacceptabel", aldus Reijgwart, die momenteel even in Nederland is.

Reijgwart: zelf nooit fysiek bedreigd

Waar het geweld vandaan komt weet Reijgwart niet. Maar het is al enige tijd onrustig op Cyprus vanwege beschuldigingen van corruptie en matchfixing. Topscheidsrechter Marios Panayi heeft verklaard dat veel wedstrijden zijn 'gefixt' door scheidsrechters en mensen van de voetbalbond.

"Daar heeft deze staking niks mee te maken", volgens Reijgwart. "Dit gaat echt puur om de bedreiging van de scheidsrechters. Gelukkig heb ik zelf nooit fysiek iets meegemaakt. Maar het is niet leuk natuurlijk als de mensen waarmee je werkt, bedreigd worden. Ik hoop dat de daders gepakt worden."

Corruptie en matchfixing

Panayi noemde bij zijn beschuldigingen van corruptie en matchfixing ook de naam van de Nederlander. "Ik sta elke dag voor de spiegel en weet dat ik neutraal en eerlijk ben. Zulke beschuldigingen doen niks met me, voor mij is het een storm in een glas water. Onlangs was ik op Cyprus en ik ben niet aangehouden. Ik ben geen aandachtspunt van de politie en kon gewoon weer terug naar huis. Dat zegt voor mij genoeg."

Na dit seizoen stopt Reijgwart met zijn werkzaamheden. "Mijn contract loopt eind mei af. Na vier seizoenen is het tijd voor vers bloed. Tot die tijd zal ik blijven hameren op neutraliteit. Ik bel scheidsrechters vaak op voor een wedstrijd en wens ze succes. 'Wees sterk en doe je best', zeg ik dan. Zo ga ik er mee om en dat blijf ik doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl