NOS Nieuws

Commissariaat: aanpassingen afspraken eredivisie onvoldoende

Het Commissariaat voor de Media is niet tevreden met de aanpassingen die de NOS heeft gedaan in de afspraken met FOX Sports over de eredivisie. Volgens het Commissariaat maakt de NOS zich nog steeds dienstbaar aan de commerciële belangen van FOX Sports.

Zoals de NOS zelf al op 2 januari bekendmaakte, heeft het Commissariaat de NOS op de vingers getikt over de afspraken met Fox Sports over de eredivisie. Die afspraken werden begin december aangepast, nadat het Commissariaat had geoordeeld dat de NOS de Mediawet overtrad. Maar het Commissariaat is nog steeds van oordeel dat de NOS in haar programma een platform biedt voor de groei van betaalzender FOX Sports.

Het gaat om drie afspraken. De NOS mag in het middagprogramma niet langer verwijzen naar aanvangstijden van de eredivisiewedstrijden. Ook mag er in de naamtitels van de FOX-analytici in het programma Studio Voetbal niet naar FOX worden verwezen en de NOS had niet in het contract mogen laten opnemen dat er op zondagmiddag een nieuw programma zou komen waarin aandacht wordt besteed aan de eredivisie.

"Vrijheid niet in het geding"

NOS-directeur Jan de Jong zei eerder al in een reactie dat de NOS de mening van het Commissariaat niet deelt en dat de journalistieke vrijheid volgens hem nooit in het geding is geweest. De NOS gaat wel bekijken of de afspraken aangepast kunnen worden.

De NOS heeft tot 18 maart de tijd om de afspraken aan te passen. Gebeurt dat niet, dan volgt er een dwangsom die kan oplopen tot ruim een miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl