Jérôme Champagne bij de aftrap van zijn campagne in Londen.
NOS Voetbal

Uitdager van Blatter bezoekt KNVB

Jérôme Champagne brengt vandaag een bezoek aan de KNVB om steun te krijgen voor zijn poging om de nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA te worden.

Champagne kondigde in september 2014 aan dat hij het op wil nemen tegen de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die een vijfde termijn ambieert. De oud-diplomaat werkte elf jaar in verschillende functies bij de FIFA, tussen 2007 en 2010 als rechterhand van Blatter.

Ik heb nog niet de vijf steunverklaringen.

Jérôme Champagne

Om officieel kandidaat te worden moet de Fransman zich verzekeren van de steun van vijf nationale bonden. "Ik heb nog niet de vijf steunverklaringen", schrijft Champagne in een verklaring met de titel 'Moment van de Waarheid'.

"Het gevoel bestaat dat het uiteindelijke resultaat van de verkiezing al vaststaat en dat het riskant zou zijn voor bonden om mij steun te geven", legt hij uit. "Er is de angst om eruit gepikt of gestraft te worden."

Champagne maakt niet duidelijk hoeveel landen achter zijn kandidatuur staan. Volgens de Duitse journalist Jens Weinreich, die de FIFA al jarenlang van nabij volgt, ontbreekt het de uitdager van Blatter aan één of twee steunverklaringen.

Champagne heeft de afgelopen weken concurrentie gekregen van de Franse oud-voetballer David Ginola en de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein. Waar het bij zijn landgenoot om een publiciteitsstunt lijkt te gaan, moet Champagne vrezen voor Bin al-Hussein. Naast voorzitter van de Jordaanse voetbalbond is de prins vice-voorzitter van de FIFA en voorzitter van de West Aziatische Voetbal Federatie (WAFF).

KNVB

De KNVB heeft zich nog niet uitgesproken voor een kandidaat, maar het is wel duidelijk dat Sepp Blatter geen Nederlandse steun krijgt voor een vijfde termijn. Voorafgaand aan het wereldkampioenschap in Brazilië vroeg bondsvoorzitter Michael van Praag aan de Zwitser om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

"Het imago van de FIFA is zo achteruit gegaan. Weinigen nemen de FIFA nog serieus. Hoe je het ook wendt of keert. Hij is verantwoordelijk. Daarom moet hij er consequenties aan verbinden", zei Van Praag toen.

Op 29 januari zal duidelijk worden of Champagne het, met of zonder Nederlandse steun, tegen Blatter op kan nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl