Rookpluimen boven het centrum van Sanaa
NOS Nieuws

Presidentieel paleis Jemen omsingeld

In Jemen hebben sjiitische Houthi-rebellen het presidentieel paleis omsingeld. Een regeringswoordvoerder heeft verklaard dat de president en de premier zich in het paleis in de hoofdstad Sanaa bevinden.

In het centrum van de stad is de hele dag zwaar gevochten. Volgens de zender al-Arabiya zijn bij de gevechten negen mensen gedood en bijna zeventig gewond geraakt. De gevechten worden de hevigste in maanden genoemd.

Volgens een minister zijn vertegenwoordigers van de rebellen in het paleis en onderhandelen ze over de voorwaarden voor vrijlating van de stafchef van de president, die ze zaterdag gevangennamen. In ruil eisen ze veranderingen in de regering en de grondwet.

Eis

De Houthi's zijn in de minderheid in het land maar veroverden vorig jaar wel de hoofdstad. Ook het noorden van het land is in handen van de Houthi's. In feite maken ze nu de dienst uit in het belangrijkste deel van het land. Volgens sommige berichten dreigen de Houthi's met een verdere escalatie als hun feitelijke machtspositie niet door de regering bevestigd wordt.

De gevechten braken vanochtend uit in de buurt van het paleis. De regering spreekt van een couppoging door de rebellen. Vanmiddag en vanavond was er sprake van een bestand, maar onduidelijk is of dat wordt nageleefd.

Na het overleg over een wapenstilstand werd vanmiddag een konvooi met de premier beschoten, maar die bleef daarbij ongedeerd. Ook gepantserde auto's van de rebellen werden beschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl