NOS Sport

De dag dat Stan Wawrinka een ster werd

  • AFP
    De kampioen: Stan Wawrinka
  • AFP
  • ANP
  • ANP

Het lijkt een contradictio in terminis. Stan Wawrinka, grandslamkampioen. De eeuwige nummer twee uit Zwitserland beleefde vorig jaar bij de Australian Open zijn 'finest moment'. Hij versloeg Rafael Nadal in de finale en won voor het eerst in zijn carrière een grote prijs.

Het leidde tot een jaar in de schijnwerpers, een naamsverandering van Stanislas naar ‘Stan’ en een plek bij de ‘echte' tenniselite.

Wawrinka blijft bescheiden over het moment van zijn doorbraak. “Ik had nooit gedacht dat ik een grandslam kon winnen, dat ik daar het niveau voor had. Maar als ik Novak, Rafa en Roger zie... Dat gaat niet over het winnen van één grandslam, maar om twee of drie per jaar. Dat is nog wel wat anders.”

Graadmeter

Vooral op zijn kwartfinale tegen Novak Djokovic blikt hij met genoegen terug. Wawrinka won in vijf sets terwijl hij een jaar eerder tegen Djokovic in een vijfsetter onderuit was gegaan. "Die wedstrijd tegen Novak veranderde vorig jaar alles. Het gaf me extra vertrouwen. Ik stond in de halve finales. En na dat duel dacht ik: ik kan een grandslam winnen."

De eindzege in Melbourne was voor Wawrinka de aftrap voor een uitstekend jaar, waarin hij ook nog zijn eerste masters-toernooi won en samen met Roger Federer Zwitserland voor het eerst in de historie de Davis Cup bezorgde.

Titelverdediger Wawrinka blikt vooruit op eerste partij
2014: Wawrinka wint Australian Open

'Wawrinka-effect'

De titel bij de Australian Open zorgde voor een trend. Voor het eerst sinds Juan Martin del Potro in 2009 won er iemand van buiten de topvier een grandslamtoernooi. Zijn winst zorgde voor de eerste barstjes in het bolwerk van Djokovic, Federer, Nadal en Murray, dat later in het jaar bij de US Open verder scheurde toen geen van de vier de finale haalde. Dat was sinds de Australian Open van 2005 niet gebeurd.

Volgens Wawrinka was zijn stap naar de top een geleidelijk proces. “Ik stond al een paar jaar rond de zeventiende plek op de wereldranglijst, maar het lukte nooit om topspelers te verslaan. Ik ben met Magnus Norman aan de slag gegaan en heb een paar dingen veranderd. En toen begon het te lopen. Eerst de kwartfinales op Roland Garros, toen de halve bij de US Open en daarna de finale in Australië. 2014 was daarna sowieso al een geweldig jaar.”

Vorm is goed

Met de vorm van Wawrinka zit het in elk geval goed. Net als vorig jaar won hij afgelopen week het ATP-toernooi van Chennai. "Het is vreemd om als titelverdediger naar Melbourne af te reizen. Maar ik heb nu in elk geval een toernooi gewonnen. Dat gebeurt ook niet elke week."

Hij voelt zich goed, zegt Wawrinka. Het eerste wat hij deed op Melbourne Park was door de eregalerij met kampioenen lopen. "Even checken of ik er tussen hing. En of het een goede foto was." En? "Elke foto waar je met een beker opstaat, is een mooie foto", antwoordt hij lachend.

Wawrinka op de wereldranglijst

JaarPlek
20144
2013 8
201217
201117
201021
200921
200813
200736
200630
200554
Titelhouders Li Na en Wawrinka bij loting Australian Open

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl