De GCHQ zou in 2008 e-mails van journalisten hebben onderschept
NOS Nieuws

'Britse inlichtingendienst onderschepte mails journalisten'

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft e-mails van Britse en Amerikaanse journalisten onderschept, bewaard en gedeeld. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

Volgens The Guardian gaat het om e-mails van en naar journalisten die werken bij onder meer de BBC, persbureau Reuters, de Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post, de Britse krant The Sun, de Amerikaanse tv-zender NBC en The Guardian zelf.

Vangnet

Sommige e-mails zouden persberichten zijn geweest die aan tientallen relaties tegelijk worden verstuurd, maar er zouden ook e-mails tussen zitten waarin met collega's wordt gediscussieerd over nieuwsartikelen en -items.

Het is niet duidelijk of de journalisten een specifiek doelwit waren van GCHQ of dat hun e-mails toevallig in een groter vangnet zaten.

De mails komen uit november 2008 en zouden zijn gedeeld op het intranet van de inlichtingendienst.

Gevaarlijke journalisten

Uit andere documenten die Snowden heeft gelekt blijkt dat journalisten worden gezien als een bedreiging voor de veiligheid. Dat geldt zeker voor onderzoeksjournalisten, die in een lijst met bedreigingen staan. In de lijst staan onderzoeksjournalisten direct onder terroristen en boven hackers.

"Journalisten en verslaggevers van alle soorten nieuwsmedia vormen een potentiële bedreiging voor de veiligheid, met name onderzoeksjournalisten die gespecialiseerd zijn in Defensie", staat volgens The Guardian in het document.

GCHQ schrijft in een reactie nooit te reageren op zaken die met inlichtingen te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl