Tony Verna bedacht de instant replay
NOS Nieuws

Bedenker directe tv-herhalingen overleden

Voor 7 december 1963 bestond het niet, maar sindsdien is het niet meer weg te denken bij vooral sportuitzendingen op tv: de directe herhaling. De uitvinder van de instant replay, Tony Verna, is afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd overleden.

Verna werkte begin jaren 60 als regisseur voor de Amerikaanse zender CBS. Tijdens een belangrijke American-footballwedstrijd tussen het leger en de marine besloot hij om de door hem verzonnen techniek voor het eerst te gebruiken.

Kijkers konden op die manier meteen terugkijken hoe een zojuist gemaakt punt was gescoord. De commentator van de wedstrijd moest de mensen thuis wel waarschuwen dat ze een herhaling te zien kregen. "Dit is niet live! Dames en heren, het leger heeft niet opnieuw gescoord."

De directe herhaling veranderde volgens Verna de manier waarop we naar sportwedstrijden kijken op tv. "Je wilt zien wat er gebeurt, zodat je het in context kan plaatsen. Als je nu een wedstrijd ziet zonder herhalingen, dan zou je teleurgesteld zijn omdat je niet het hele plaatje krijgt."

Verna werkte in zijn latere carrière als regisseur en producent van grote sportevenementen als de Super Bowl en de Olympische Spelen. Ook was hij betrokken bij de registratie van benefietevenement Live Aid in 1985.

Herhaling in Nederland

Nederland moest overigens nog drie jaar wachten op de primeur voor de instant replay. Tv-producent Bob Bremer zorgde ervoor dat de val van Kees Verkerk op de 10.000 meter bij de EK schaatsen in 1966 werd herhaald.

Ook die herhaling ​zorgde voor verwarring. Kijkers belden verontrust met de studio in Hilversum omdat ze dachten dat Verkerk voor een tweede keer was gevallen.

Val Kees Verkerk als eerste in de herhaling

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl