Lindsey Vonn heeft haar 63ste wereldbekerzege binnen en is daarmee recordhoudster
NOS Sport

Recordzege voor Vonn in Cortina d'Ampezzo

Lindsey Vonn mag zich de beste skiester in de historie van het wereldbekercircuit noemen. De Amerikaanse vedette won de Super G in Cortina d'Ampezzo, waarmee ze haar 63ste wereldbekerzege binnenhaalde.

Een dag eerder had Vonn bij de afdaling het aantal wereldbekeroverwinningen van de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll in de jaren zeventig geëvenaard. Bij de mannen heeft de Zweed Ingmar Stenmark het record in handen met 86 wereldbekerzeges.

Tiger Woods

Vonn was een klasse apart. De 30-jarige Amerikaanse zette de concurrentie op de Italiaanse piste op bijna een seconde achterstand. Anna Fenninger, die vorig jaar in Sotsji de olympische titel op de Super G veroverde, moest als nummer twee 0,85 toegeven. Tina Weirather uit Liechtenstein veroverde brons op 0,92.

Aan de finish werd Vonn opgewacht door haar vriend, topgolfer Tiger Woods. Samen vierden ze uitbundig de zege. ,,Ik wist niet dat hij er was. Het was een grote verrassing. Hij had iedereen gevraagd het stil te houden. Normaal kan niemand in mijn familie een geheim bewaren, maar dit was echt geweldig. Hij heeft binnenkort een evenement, maar komt dan toch naar Cortina om mij even op de ski bezig te zien.''

Voor Vonn was het al weer haar negende overwinning in Cortina d'Ampezzo, waar ze in januari 2004 voor het eerst in haar leven het wereldbekerpodium mocht beklimmen.

Race zonder druk

''Ik voelde geen enkele druk. Het was net een trainingsrun'', zei Vonn na haar winnende race. ,,Ik voelde me een stuk beter dan zondag bij de afdaling. Iedereen bleef maar praten over dat record. Voor mij is het belangrijk dat ik me kan focussen op een race. Ik heb mijn limiet opgezocht en kon de snelheid goed vasthouden.''

De Amerikaanse won inmiddels 32 afdalingen en was 21 keer de beste op de Super G. Die discipline werd in 1982 in het leven geroepen. Toen was Annemarie Moser-Pröll al twee jaar gestopt. De overige wereldbekeroverwinningen van Vonn kwamen tot stand op de reuzenslalom (3), slalom (2) en de combinatie (5).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl