Koersenbord van de beurs van Shanghai
NOS Nieuws

Gokkers weg, Chinese beurs onderuit

De beurzen van Shanghai en Shenzhen zijn hard onderuit gegaan. De Chinese binnenlandse beurs verloor 7,7 procent, het grootste verlies op één dag in ruim 6,5 jaar.

De oorzaak voor de koersval ligt bij de Chinese overheid. Die legt het beleggen met geleend geld aan banden om het speculeren met aandelen op koersstijgingen en koersdalingen tegen te gaan. De drie grootste effectenhuizen mogen de komende maanden geen geld lenen aan nieuwe klanten om aandelen mee te kopen.

De koersen van banken gingen met zo'n 10 procent onderuit. De index van grootste beursgenoteerde bedrijven in Shanghai en Shenzhen daalde ook met bijna 8 procent.

Fruitautomaat

"Chinezen zijn dol op gokken, van kaart- en bordspellen tot casino's, en ze hebben de voorbije jaren de beurs ontdekt als een soort fruitautomaat", zegt NOS-economieredacteur André Meinema. Steeds meer Chinezen gingen beleggen, desnoods met geleend geld. "De vraag naar aandelen stijgt en dus de koersen, wat weer nieuwe speculanten aantrekt, waardoor de beurs weinig meer van doen heeft met economie en bedrijven."

De Chinese aandelenmarkt is de voorbije jaren enorm aangetrokken door de groei van de Chinese economie en de ontwikkeling van de financiële markten. Maar het voorbije half jaar explodeerden de koersen, terwijl de economische groei juist terugliep. De beurs van Shanghai steeg in zes maanden tijd met maar liefst 50 procent.

Zeepbel

"Dit zijn proporties die horen bij een enorme zeepbel en als zoiets uiteenspat is de financiële ravage op markten en bij particulieren groot", zegt Meinema. "Het is begrijpelijk dat de overheid de zucht naar speculatie wil indammen om markten, koersen en de financiering van bedrijven gezond te houden."

Qua omvang en belang is de beurs van Hong Kong vele malen belangrijker en groter dan de binnenlandse Chinese beurzen. De Hang Seng-index van de beurs van Hong Kong beperkte het verlies tot 1,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl