NOS Nieuws

Haven Rotterdam laat mager plusje zien over 2014

De overslag in de Rotterdamse haven is in 2014 met 1 procent toegenomen tot 445 miljoen ton. Dat is procentueel een minder grote groei dan de concurrerende havens van Amsterdam en Antwerpen doormaakten.

De Antwerpse haven groeide naar schatting afgelopen jaar met 4,2 procent, voor de Amsterdamse haven was dat 1,4 procent. Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: "Wij zijn blij met die kleine groei. Wij zijn ook een hele grote haven vergeleken met anderen. Maar we zien wel concurrentie van andere moderne havens, daarom zetten we in op innovatie en verbreding."

Uiteenlopende resultaten

De verschillende segmenten lieten afgelopen jaar zeer uiteenlopende resultaten zien. Het totale resultaat wordt gedrukt door een sterke daling van de olieproducten die door de haven zijn gevoerd van ruim 8 procent. Volgens het havenbedrijf is dit vooral te verklaren door de concurrentie van andere tankterminals en moeilijke marktomstandigheden voor Europese bedrijven.

De containersector groeide wel 5,8 procent in volume. Ook de overslag van ruwe olie, landbouwproducten en het vervoer van vrachtwagens op schepen groeiden sterk. Dit is te danken aan een aantrekkende economie. Bovendien zegt de haven voordeel te halen uit de steeds grotere containerschepen die door de industrie ingezet worden. Rotterdam is aantrekkelijk voor die schepen.

'Inzetten op innovatie en verbreding'

De haven rekent voor 2015 opnieuw op een bescheiden plus, dankzij de groeiende containersector waar het bedrijf met nieuwe terminals op inspeelt. Castelein: "Dit jaar zijn de nieuwe containerterminals op Maasvlakte 2 nog druk met opstarten, vanaf 2016 komt er echt capaciteit bij voor verdere groei.’’

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl