NOS Nieuws

Acteurs herdenken Martin Luther King

Mars voor Martin Luther King

Oprah Winfrey, David Oyelowo en andere acteurs hebben in Alabama meegelopen in een mars ter ere van de Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King. Duizenden mensen namen gisteravond deel aan de mars, voorafgaand aan Martin Luther Kingdag.

De acteurs spelen mee in Selma, de film over Martin Luther King en de drie protestmarsen van het dorpje Selma naar Montgomery in 1965. Zwarte demonstranten gingen toen de straat op voor stemrecht en tegen racisme.

Bij de eerste mars, op 7 maart 1965, greep de politie met geweld in om te voorkomen dat de tienduizenden demonstranten naar Montgomery trokken. Onder meer door deze confrontatie tussen de blanke politie en de vreedzame demonstranten werd stemrecht voor alle gekleurde Amerikanen als grondrecht ingevoerd.

Selma ging in november in de VS in première. De film is geproduceerd door Oprah Winfrey en Brad Pitt. Oprah Winfrey speelt in de film ook de rol van mensenrechtenactiviste Annie Lee Cooper. David Oyelowe speelt Martin Luther King.

De film kreeg onder meer een Golden Globe voor de titelsong Glory, van John Legend en Common.

Martin Luther Kingdag wordt ieder jaar in de Verenigde Staten gevierd op de derde maandag van januari, rond de tijd van Kings geboortedag, op 15 januari.

Martin Luther King: 'I have a dream'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl