Een Oekraïense tank deze maand in de regio Donetsk
NOS Nieuws

'Oekraïense troepen heroveren vliegveld Donetsk'

Met een "massale operatie" afgelopen nacht hebben Oekraïense militairen het grootste deel van het gebied rond het vliegveld bij Donetsk heroverd.

Dat claimt een woordvoerder van het leger. Het vliegveld was de afgelopen weken ingenomen door de separatisten.

In een tv-verklaring lichtte woordvoerder Andriy Lysenko de ontwikkelingen toe: "We zijn erin geslaagd om bijna het gehele gebied rond het vliegveld in te nemen, dat volgens de afgesproken scheidslijnen tot het territorium van Oekraïne behoort."

Status quo

Volgens Lysenko heeft de operatie ertoe geleid dat de oude status quo is hersteld en dat het Oekraïense leger dus niet het vredesplan van Minskheeft geschonden, dat in september werd gesloten met Rusland en de leiders van de separatisten.

Vier Oekraïense soldaten zijn gesneuveld en 32 gewond geraakt, aldus de woordvoerder.

Donetsk

De gevechten kwamen dicht bij de stad Donetsk. Inwoners maken melding van hevige confrontaties, zelfs middenin woonwijken. "Het was onmogelijk om te slapen. Explosies, de muren schudden. Het leek erop alsof er vlak naast ons werd geschoten", zegt een inwoner van Donetsk.

Gisteren nog leek de strijd in het voordeel van de separatisten uit te vallen. Correspondent David Jan Godfroid beschreef toen de situatie rond het vliegveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl