NOS Nieuws

Recordaantal gelovigen bij mis paus

  • AFP
    6 miljoen mensen zijn naar de mis van de paus gekomen
  • AFP
    Paus Franciscus onderweg het podium
  • AFP
    Paus Franciscus tijdens de mis

Paus Franciscus heeft in de Filipijnse hoofdstad Manilla een mis opgedragen voor miljoenen mensen.

Over het exacte aantal aanwezigen bestond enige tijd onduidelijkheid. Aanvankelijk waren er meldingen van drie tot vier miljoen mensen, maar later hielden de autoriteiten in Manilla het toch op zes miljoen. Daarmee is het de grootste mis uit de geschiedenis.

De mensenmassa was bijeengekomen in een park. De paus arriveerde in een 'pausmobiel' die leek op de lokale minibusjes. Hij droeg een goedkope gele regenjas. Sommige mensen hadden vlakbij het park gekampeerd, zodat ze er vanochtend als eersten bij konden zijn.

De mis vormt de afsluiting van het bezoek van de paus aan Azië. Morgen vliegt hij terug naar Rome. Eerder op de dag had Franciscus een aantal ontmoetingen met religieuze leiders en jonge mensen op een grote katholieke universiteit.

Dakloos kind

Ook luisterde de paus naar verschillende kinderen, die vertelden hoe het is om op te groeien op straat als dakloos kind. Een 12-jarig meisje moest huilen toen ze haar verhaal vertelde. Zij vroeg waarom God dit had laten gebeuren.

Een zichtbaar aangeslagen Paus antwoordde: "Alleen als we in staat zijn om te huilen, zijn we in staat om in de buurt te komen van een antwoord op jouw vraag." Hij voegde eraan toe dat de wereld moet leren te huilen om degenen die in nood verkeren.

Vrouwen

Paus Franciscus zei dat het ook nodig is om te luisteren naar vrouwen en kinderen in de maatschappij. Hij beklaagde zich over het lage aantal vrouwen onder een groep geselecteerde vragenstellers. "Zij zien de dingen met een andere blik en kunnen vragen stellen die wij mannen niet eens begrijpen. Dus: als de volgende paus komt, meer vrouwen en meisjes."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl