Jan-Arie van der Heijden
NOS Voetbal

'Ik vind het een beetje een raar verhaal'

Jan-Arie van der Heijden was één van de veldspelers van Willem II, op de bewuste 19 december 2009. Hij viel tegen Feyenoord al na 26 minuten in voor Léo Veloso. "Maar ik kwam net kijken, wilde me nog bewijzen."

De verdediger van Vitesse merkte niets van matchfixing, het vergrijp waarvan enkele spelers nu verdacht worden. Het verhaal kwam zaterdag naar buiten via De Volkskrant.

"Ik weet net zoveel als jullie. Ik was toen pas een paar maanden bij Willem II. Eigenlijk vind ik het een beetje een raar verhaal. Ik heb nooit iemand een stap minder zien zetten. En als je met 1-0 verliest in De Kuip, is dat geen schande als Willem II zijnde."

Van der Heijden: nooit benaderd

Van der Heijden deed in het andere verdachte duel, met Ajax (4-0) op 17 oktober 2009, de hele wedstrijd mee. Hij stelt dat hij in die tijd geen contact had met de ogenschijnlijke spil in het hele verhaal, Willem II-speler Ibrahim Kargbo. "Ik weet niet eens of hij Engels sprak of niet."

De 26-jarige Leidenaar is sindsdien ook niet in contact geweest met het fenomeen matchfixing. "Ik ben niet benaderd. En als ik een vaag telefoontje zou krijgen, zou ik gewoon ophangen. Ik zou het nooit doen."

Ook Pereira merkte niets

Ook een andere oud-speler van Willem II, Marlon Pereira, zegt van niets te weten. "Ik ben verrast. Het was toen mijn eerste jaar bij Willem II. Ik kan me niet herinneren dat er iets raars gebeurd is."

Hij typeert Kargbo als een "vrij rustige jongen, maar in het veld een beest. Het is me nooit opgevallen dat hij bezig was die wedstrijden te manipuleren."

Pereira, die destijds in de basis stond tegen Ajax, vindt het vooral voor zijn coach van toen een betreurenswaardige gang van zaken. "Het is jammer als het zo is gebeurd. Vooral voor Alfons Groenendijk. Hij gaf alles voor die club."

Pereira vindt het jammer voor Groenendijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl