Het bordspel Kameraad Poe verovert Estland
NOS Nieuws

Bordspel steekt draak met Poetin

In Estland is het bordspel Kameraad Poe verovert Estland (Seltsimees Puu Eestit vallutamas) in korte tijd populair geworden. Het spel steekt de draak met de Russische leider Poetin.

Volgens de makers is het idee ontstaan na de inlijving van de Krim door Rusland, vorig jaar maart. Veel voormalige satellietstaten van de vroegere Sovjet-Unie zijn bang dat zij hetzelfde lot zullen ondergaan als Oekraïne. De spelmakers spreken daarom van een patriottisch spel.

Nobelprijs? Stapje terug

Op de doos staat een karikatuur van de Russische president met de kaart van Estland. Het is de bedoeling om met een dobbelsteen en pionnetjes vanuit het westen land te heroveren.

In dit spel moet bij elke beurt een kaart worden getrokken met een positieve of negatieve opmerking. Als bijvoorbeeld op de kaart staat dat Poe de Nobel Vredesprijs heeft gewonnen, dan moet de speler een stap terug. Als de kaart vertelt dat Kazachstan geen aansluiting mag krijgen bij Rusland, dan trekt de speler triomfantelijk een stapje oostwaarts.

Litouwen

Een andere Baltische staat, Litouwen, neemt de dreiging vanuit het oosten anders op. Het ministerie heeft voor alle burgers een instructie opgesteld hoe ze moeten handelen in geval van een Russische invasie. Veel leeswerk, want het schrijfsel telt 98 pagina's.

Volgens minister Olekas van Defensie is zo'n handleiding actueler dan ooit. Ook kunnen de Litouwers lezen wat ze moeten doen bij een natuurramp. De instructie staat al op internet en is volgens de bewindsman opgesteld door militaire experts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl