Erik van Loon tijdens de negende etappe van de Dakar-rally
NOS Sport

Historische prestatie Van Loon in Dakar-rally

Erik van Loon is in de Dakar-rally als vierde geëindigd bij de auto's. De 46-jarige Brabander leverde daarmee de beste prestatie ooit van een Nederlandse autocoureur in de woestijnrally. In 1989 eindigden Kees en Mieke Tijsterman op de vijfde plaats.

Van Loon stuurde met navigator Wouter Rosegaar zijn Mini in de wegens hevige regen flink ingekorte slotetappe naar de negende plaats. Met een lengte van 34 kilometer was de slotrit naar Buenos Aires een formaliteit. De dagzege ging naar de Amerikaan Robby Gordon in een Gordini, een auto van eigen makelij.

In de schaduw van vleesbaron Van Loon eindigde ook keukenprins Bernhard ten Brinke in de toptien. Hij legde in zijn Toyota beslag op de zevende plaats.

Al-Attiyah wint zoals verwacht

De eindzege ging zoals verwacht naar Nasser Al-Attiyah, die eveneens een Mini bestuurde. De veelzijdige Qatarees won de rally eerder in 2011 en pakte op de Olympische Spelen van Londen brons bij het kleiduivenschieten op het onderdeel skeet .

Voor het Duitse X-raid-team, dat de Mini van de winnaar prepareerde, was het al de vierde eindzege op rij. Toyota, de voornaamste concurrent, eiste met de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers op meer dan een half uur achterstand de tweede plaats op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl