NOS Nieuws

Nieuwe app: help een blinde door mee te kijken

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Een blinde of slechtziende koppelen aan een behulpzame vrijwilliger die helpt kijken. Dat is het simpele idee achter Be My Eyes, een nieuwe app die het leven van slechtzienden een stuk makkelijker kan maken.

De app maakt een videoverbinding tussen de blinde en de vrijwilliger, zodat de vrijwilliger kan helpen een vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld hoe een nieuwe omgeving eruit ziet of wat de houdbaarheidsdatum van een pak melk is.

Vrijwilligers die Be My Eyes hebben geïnstalleerd krijgen zo nu en dan een melding op hun toestel dat een blinde graag hulp wil. Net als bij een telefoongesprek kan de vrijwilliger de oproep accepteren of weigeren.

Het aantal vrijwilligers dat zich heeft aangemeld is meer dan tien keer zo hoog als het aantal blinden en slechtzienden. Dat komt goed uit, omdat er dan altijd wel een vrijwilliger beschikbaar is, is het idee. De app houdt bij hoeveel keer een vrijwilliger iemand heeft geholpen en deelt daar punten voor uit.

Start-up

Be My Eyes komt van oorsprong uit Denemarken. Tijdens een wedstrijd voor start-ups in 2012 pitchte Hans Jørgen Wiberg, zelf slechtziend, het idee voor de app. Een team van programmeurs en creatievelingen ging ermee aan de slag. Be My Eyes is al een paar maanden beschikbaar in Denemarken, maar pas sinds enkele dagen in de rest van de wereld.

De app is gratis, al geven de makers wel aan dat hun financiering in september van dit jaar op is. Mogelijk moet er dan toch voor de app worden betaald.

Geen Android

Alle technische materialen van Be My Eyes zijn open source. Dat betekent dat de broncode van de app openbaar is, zodat andere ontwikkelaars vrijwillig een steentje kunnen bijdragen aan het project.

Momenteel is Be My Eyes alleen nog beschikbaar voor de iPhone en de iPad. De makers hebben een oproep gedaan aan programmeurs om mee te helpen aan versies voor Android en Windows Phone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl