NOS Nieuws

'Herdenking Auschwitz draait om overlevenden'

  • NOS / Jeroen Wollaars
    Over de beruchte poort staat een enorme tent
  • NOS / Jeroen Wollaars
    De tent moet de aanwezigen beschermen tegen de vrieskou
  • NOS / Jeroen Wollaars
    Het gebouw past er niet in zijn geheel onder

Over een dikke week wordt in Polen de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz herdacht. Op 27 januari precies 70 jaar geleden. Over de beruchte poort is een enorme tent gebouwd, om de aanwezige wereldleiders te beschermen tegen de vrieskou. Opvallende afwezige is president Poetin.

De Russische president heeft een te drukke agenda en zou bovendien niet officieel zijn uitgenodigd. En dat terwijl het Rode Leger 70 jaar geleden het concentratiekamp ontzette. De directeur van Auschwitz maalt er niet om: "Deze herdenking draait om de overlevenden". Volgens de directeur is dit het laatste ronde getal waar een relatief hoog aantal overlevenden bij kan zijn.

Hij verwacht tussen de 250 en 300 overlevenden: "Ze zijn heel oud, de meesten boven de 90. Anderen zijn wat jonger, in de 80", zegt de directeur: "Het waren toen hele jonge kinderen. Sommigen zijn proefpersoon geweest voor dokter Mengele, maar hebben dat overleefd."

Brief, geen uitnodiging

Alle ambassades hebben een brief gekregen over de herdenking, met de vraag wie er zou komen. Ook is er specifiek gevraagd of er overlevenden uit die landen willen komen. Maar dat is niet hetzelfde als een uitnodiging van staat tot staat, zoals de vorige keren is gebeurd. Het klopt dus dat Poetin niet formeel is uitgenodigd, maar dat zijn de Franse president Hollande en zijn Duitse collega Gauck ook niet. Zij komen wel.

Het besluit van Poetin heeft volgens bronnen vooral te maken met de gespannen relatie tussen Rusland en het Westen. Ook Polen is erg kritisch over de Russische bemoeienis met de crisis in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl