Een overzicht van multinationals die kantoor houden in Luxemburg
NOS Nieuws

Europese Commissie: één belastingstelsel bedrijven in hele EU

De Europese Commissie wil een uniform belastingstelsel voor bedrijven in de hele Europese Unie. In een ingezonden brief in dagblad Trouw schrijven de eurocommissarissen Verstager van Mededinging en Moscovici van Financiën dat nog dit jaar een begin wordt gemaakt met het aanpakken van belastingontduiking door bedrijven.

Aanleiding voor het plan zijn de onthullingen van LuxLeaks afgelopen november. Een groep onderzoeksjournalisten uit 26 landen publiceerde toen documenten met constructies die zijn goedgekeurd door de Luxemburgse belastingdienst. Bedrijven wisten door die afspraken belasting in andere landen te ontwijken.

Juncker

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie kwam door de onthullingen onder vuur te liggen. Hij was premier van Luxemburg toen de constructies werden goedgekeurd. Sinds de onthullingen is het aanpakken van de belastingconstructies een belangrijk onderwerp voor de Europese Commissie.

Er is onderzoek gedaan naar onder meer Ierland en Nederland, waar via speciale constructies belasting kan worden ontweken. Door heen en weer te schuiven met geld proberen bedrijven zoveel mogelijk winsten onder het gunstigste tarief te laten vallen. Daarvoor wordt vaak gebruikgemaakt van bedrijven die alleen met hun naam of met een klein kantoor in een land gevestigd zijn.

Lidstaten

Verstager en Moscovici hopen volgens Trouw dat hun plan het moeilijker maakt voor multinationals die in meerdere landen actief zijn om belasting te ontduiken. Het plan van de Europese Commissie kan wel alleen doorgaan als de lidstaten het unaniem aannemen.

De Europese Commissie hoopt dat er genoeg politieke wil is om de belastingontwijking tegen te gaan.

LuxLeaks

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl