Ajax-speler Ricardo Kishna viert zijn doelpunt
NOS Voetbal

Ajax komt met de bibbers vrij tegen FC Groningen

Drie punten. Dat is wat Ajax overhield aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0). Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Het is dat Groningen slecht omsprong met de kansen, anders hadden de Amsterdammers direct al averij opgelopen in de titelstrijd.

Groningen begon agressiever dan Ajax, waar Mike van der Hoorn de geblesseerde Joël Veltman verving in het hart van de verdediging. Dat leverde al na drie minuten een grote kans op voor Jarchinio Antonia, die vlak voor het doel een voorzet van Hans Hateboer over tikte.

Al snel nam Ajax het initiatief over en dat leidde tot een grote kans voor Davy Klaassen, maar de middenvelder raakte een van richting veranderde voorzet totaal verkeerd. In de vijftiende minuut was het wel raak. Lasse Schöne zette met een schitterend passje Ricardo Kishna vrij voor het doel en de buitenspeler schoot koel binnen.

Kat-en-muis

Na de treffer ontwikkelde zich een kat-en-muis-spelletje met Groningen in de rol van opgejaagde muis en Ajax als de jagende kat. Maar veel Ajax-aanvallen eindigden in besluiteloos getik voor het doel van Sergio Padt. De Amsterdammers hadden een enorm veldoverwicht, veel meer balbezit, maar de beste kans voor rust was toch echt voor FC Groningen. Antonia omzeilde de buitenspelval, maar kwam niet verder dan een rollertje toen hij oog-in-oog kwam met Jasper Cillessen.

De 1-0 van Ajacied Ricardo Kishna in de maak

In de rust zal Frank de Boer ongetwijfeld hebben gehamerd op meer daadkracht van zijn ploeg. En honderd procent concentratie. Want twee momentjes van verslapping hadden evenzogoed twee goals voor de bezoekers kunnen opleveren. Prachtig allemaal dat balbezit, maar eigenlijk waren de beste kansen voor Groningen zal ook De Boer gedacht hebben. In de andere kleedkamer drong het besef door dat alles nog mogelijk was, maar dan zou Groningen wel meer lef en brutaliteit moeten tonen.

Blessures

Dat laatste gebeurde. Een corner van Tjaronn Chery zeilde vlak voor het doel langs, over de verbouwereerde Cillessen. En meteen daarna kon Chery van afstand uithalen en dwong Cillessen tot een redding. Met de nieuwelingen Albert Rusnák en Simon Tibbling op het middenveld gaf Groningen ineens veel meer tegenstand.

Ajax moest ook nog eens noodgedwongen twee keer wisselen. Zowel Davy Klaassen als Jaïro Riedewald verlieten geblesseerd het veld met Nick Viergever en Riechedly Bazoer als vervangers.

Zo eentonig als de eerste helft was, zo open was de tweede. Groningen ging gaandeweg steeds feller jagen op de gelijkmaker waardoor Ajax in de omschakeling ruimte kreeg. Invaller Mimoun Mahi zorgde voor flair in de voorhoede van Groningen. Weer was het Antonia die een enorme kans kreeg, maar ook kans nummer drie was aan hem niet besteed. Het steeds onzeker spelende Ajax werd ook nog eens getrakteerd op fluitconcerten van de eigen aanhang.

In de slotseconden gleed oud-Ajacied Johan Kappelhof de 2-0 in het eigen doel. Ajax zal zich vasthouden aan het gegeven dat het ook slechte wedstrijden wint. Maar echt lekker slapen zal Frank de Boer niet na het eerste competitieduel van 2015. Daarvoor was het spel te matig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl