NOS NieuwsAangepast

Ierland krijgt lening uit EU-noodfonds

De Europese ministers van Financiën hebben een akkoord met Ierland bereikt over de lening uit het EU-noodfonds. De steun moet ervoor zorgen dat de euro niet in gevaar komt.

Ierland krijgt 85 miljard euro uit het noodfonds voor de euro. Daarvan is 17,5 miljard afkomstig van kasreserves van de Ierse overheid en pensioenfondsen. Daarnaast geven Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken - landen die de euro niet hebben - vijf miljard euro. Ierland moet in ruil de komende jaren drastisch bezuinigen.

Ierland moet over de leningen een rente van gemiddeld 5,8 procent betalen.

De ministers waren voor spoedberaad in Brussel bijeengekomen. De vergadering werd op het laatste moment belegd omdat de eurolanden de financiële markten vóór de opening van de beursweek duidelijkheid willen geven.

Protest

Gisteren gingen tienduizenden Ieren in Dublin de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen die de regering moet doorvoeren. Ierland staat onder druk doordat het begrotingstekort dreigt op te lopen tot meer dan dertig procent.

De Ierse premier Cowen presenteerde deze week plannen om het minimumloon te verlagen, minstens 25.000 banen in de publieke sector te schrappen en voor vijftien miljard euro te bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl