Luis Bárcenas in februari 2013 in Madrid
NOS Nieuws

'42 jaar cel voor oud-kasbeheerder Partido Popular'

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

De oud-penningmeester van de Spaanse regeringspartij Partido Popular hangt een lange celstraf boven het hoofd. De openbaar aanklager in Madrid gaat 42 jaar cel tegen hem eisen.

Luis Bárcenas werd in 2013 opgepakt vanwege betrokkenheid bij 'Gürtel', een groot Spaans corruptienetwerk. Als penningmeester van de partij zou Bárcenas jarenlang ook een zwarte boekhouding hebben bijgehouden. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen en die in de vorm van bonussen aan partijleden hebben uitgedeeld.

De kasbeheerder zou verder 48 miljoen euro op Zwitserse bankrekeningen hebben staan. Justitie verdenkt hem onder meer van het witwassen van geld, oplichting, valsheid in geschrifte en het misbruik maken van zijn positie.

Andere eis: 111 jaar cel

Tegen de grote man achter het Gürtel-netwerk, zakenman Francisco Correo, gaat justitie 111 jaar cel eisen. Correo zou in de jaren 90 aan het hoofd hebben gestaan van het netwerk dat evenementen en campagnes van de Partido Popular organiseerde. In ruil hiervoor kregen ambtenaren en politici dure cadeaus en reisjes aangeboden.

De corruptie-affaire kostte minister Mato van Volksgezondheid onlangs haar baan. Justitie zegt nu dat haar alleen kan worden verweten dat ze gebruik heeft gemaakt van geld van het netwerk. Volgens justitie was het Mato's ex-man die zich als burgemeester van een dorp liet omkopen. Mato moet mogelijk wel een verklaring afleggen over de kwestie in de rechtszaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl