Een KLM-robot van de TU Delft
NOS Nieuws

Air France-KLM broedt op nieuwe bezuinigingen

Air France-KLM zal over een maand een groot bezuinigingsplan presenteren. De directie van het bedrijf laat dit weten nadat afgelopen week in de Franse pers weer nieuwe geruchten de ronde deden over mogelijke massaontslagen, met name bij Air France.

KLM heeft al bekendgemaakt dat het de komende vijf jaar 700 miljoen euro gaat besparen. Bij Air France zal het gaan om een veelvoud van dit bedrag. Hoeveel precies, zal Air France bekendmaken op 19 februari, bij de presentatie van de bedrijfsresultaten over 2014.

Het exacte bedrag moet nog overeen worden gekomen met de Raad van Commissarissen, liet Air France topman Alexandre De Juniac vanochtend weten. Maar dat er nog nieuwe bezuinigingen zitten aan te komen van ruim een miljard euro "hangt in de lucht", aldus De Juniac. Over mogelijke ontslagen als gevolg van deze bezuiniging wilde hij nog niks kwijt.

Verre Oosten

De bezuiniging is noodzakelijk omdat de concurrentiepositie van AF-KLM afgelopen zomer plotseling is verslechterd. Dat komt door de aanhoudende economische malaise in de eurozone en de verhevigde concurrentie van Europese prijsvechters. Ook de concurrentie van luchtvaartmaatschappijen uit de Perzische Golf wordt steeds feller. Daardoor verliest AF-KLM terrein op de vluchten naar het Verre Oosten.

KLM-topmam Pieter Elbers heeft eerder al gezegd dat hij het principe van 'keeping the family together' heeft losgelaten. Hij sluit ontslagen dus niet uit. Maar Elbers benadrukt dat er meer methodes zijn om te besparen. Hij wil de productiviteit komende jaren met 4 procent opschroeven en er zal 'slimmer' gewerkt moet worden. Ook streeft de KLM naar beter gebruik van beschikbare ruimte in vliegtuigen.

De inzet van robots om stewardessen te vervangen wordt vooralsnog niet overwogen, ook al hebben studenten van de TU Delft wel zo'n soort robot ontworpen.

KLM-stewardess van de toekomst?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl