NOS Nieuws

Politiemensen België ongerust

'Dit is niet aangenaam'

"Het is een moeilijke tijd", zucht woordvoerder Sven Lommaert van de politie in Antwerpen. "Het is niet aangenaam."

Lommaert en veel van zijn collega's maken zich zorgen vanwege de terreurdreiging in België. Gisteren zijn terroristen opgepakt die een aanslag hadden willen plegen op politieagenten. "Angst is een groot woord, maar ongerustheid en bezorgdheid is er zeker", zegt Lommaert.

Bewaking

De Belgische autoriteiten hebben verschillende maatregelen genomen om politiemensen te beschermen. Zo zijn veel politiebureaus gesloten. De hoofdbureaus, die wel zijn geopend, worden bewaakt.

Lommaert raadt mensen af om zelf naar een politiebureau te komen. "De dreiging geldt voor politiemensen en politiegebouwen. Iedereen die bij ons op bezoek is, is dus ook in gevaar. Als het niet echt nodig is, kom dan niet naar het bureau."

Sinds gisteravond mogen agenten hun dienstwapen mee naar huis nemen. Op die manier kunnen zij zich beschermen, wanneer dat nodig is.

Europol

Politie-organisatie Europol begrijpt de voorzichtigheid van de Belgische politie wel. "We hebben niet te maken met een terroristische organisatie met één leider zoals al-Qaida, maar met duizenden onafhankelijke of semi-onafhankelijke terroristen. Dat maakt het tegenhouden van elke aanval erg lastig", zegt een woordvoerder.

'Terreurnetwerken extreen moeilijk te bestrijden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl