Een van de panda's die het virus niet overleefden, Cheng Cheng
NOS Nieuws

Panda's bezwijken aan virus

Een virusuitbraak in een Chinees fokcentrum heeft al het leven gekost aan twee reuzenpanda's. Een derde, Feng Feng, is in kritieke toestand.

De dieren zijn eind vorig jaar besmet geraakt met distemper-virus, ook bekend als het hondenvirus. Door de ziekte krijgen de zeldzame dieren last van hun spijsvertering, ademhaling, ruggegraat en hersenen. De overlevingskans van panda's die besmet zijn met het virus is zo'n 20 procent.

De twee panda's bezweken in december en januari, beiden op 8-jarige leeftijd. Feng Feng van 5 wordt nog verzorgd met een anti-virusmiddel wegens problemen met hart, longen, lever en nieren.

Maatregelen

Het is nog niet duidelijk hoe het hondenvirus het fokcentrum in Shaanxi is binnengekomen. De twee andere pandacentra in China hebben extra maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. Zo mag er minder bezoek komen en wordt er vaker gedesinfecteerd.

Eind vorige eeuw stond de panda, het nationale symbool van China en het symbool van het Wereld Natuur Fonds, op het punt uit te sterven. Door een intensief fokprogramma zijn er nu weer enkele honderden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl