De Nationale Bank van Griekenland
NOS Nieuws

Griekse banken willen noodleningen

Twee Griekse banken hebben bij de Griekse centrale bank aangeklopt voor tijdelijke noodleningen. Volgens persbureau Reuters gaat het om Eurobank en Alpha Bank. Die zouden gezamenlijk meer dan 5 miljard euro willen lenen. De ECB moet toestemming geven voor de leningen en zal er volgende week woensdag over vergaderen.

Sinds bekend werd dat er op 25 januari vervroegde verkiezingen zijn in Griekenland, halen sommige spaarders een deel van hun geld van de bank.

De linkse oppositiepartij Syriza is in de peilingen net iets groter dan regeringspartij Nea Dimokratia. Syriza wil heronderhandelen over de voorwaarden voor de leningen die Griekenland krijgt van Europa en het IMF. De onzekere uitkomst van de verkiezingen leidt tot onzekerheid.

Kapitaalpositie

Van een echte kapitaalvlucht zoals in eerdere jaren is geen sprake. Maar de kapitaalpositie van Griekse banken is door de geldopnames wel verslechterd en daarom hebben sommige banken dus meer geld nodig.

De banken maken nu gebruik van zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA). In uitzonderlijke gevallen kunnen banken dan noodliquiditeitssteun krijgen van een centrale bank die aangesloten is bij de Europese Centrale Bank. Het risico van de lening ligt bij de nationale centrale bank en de ECB moet dus toestemming geven.

Onderpand

Banken kunnen bij de ECB zelf goedkoper lenen dan via de ELA-faciliteit. Bij de ECB geldt een rente van slechts 0,05 procent, bij ELA is dat 1,55 procent. Maar de ECB leent alleen geld uit bij voldoende onderpand. De Griekse banken beschikken dus waarschijnlijk over te weinig onderpand en moeten dan bij hun nationale bank aankloppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl