NOS NieuwsAangepast

Spanning Korea's door vlootoefening

In de Gele Zee is de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw opgelopen. Voor de kust zijn de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan een gezamenlijke marine-oefening begonnen.

Volgens de VS was dat al gepland, maar is het ook bedoeld om Noord-Korea af te schrikken. Aan de oefening doet onder meer het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington mee.

Raketten

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft het communistische noorden met nieuwe dreigingen gereageerd op de oefening. Zo zei Pyongyang dat het iedere schending van zijn territorium onmiddellijk zal vergelden. Ook zouden aan de grens raketten in stelling zijn gebracht.

Journalisten op het eiland Yeonpyeong kregen vanmorgen het bevel terug te keren naar het vasteland, omdat de situatie op het eiland niet veilig zou zijn. Vanmorgen werden artillerieschoten gehoord vanuit Noord-Korea, al waren er dit keer geen explosies op het eiland.

Afgelopen dinsdag bestookte Noord-Korea Yeonpyeong met vele tientallen granaten. Twee mariniers en twee burgers kwamen daarbij om het leven.

China

Een hoge Chinese diplomaat heeft vanmorgen uitvoerig met de Zuid-Koreaanse president Lee gesproken in een poging rust te brengen in de escalerende situatie. China dringt er bij beide partijen op aan het hoofd koel te houden.

China wordt als het enige land gezien dat invloed kan uitoefenen op Noord-Korea. President Lee heeft China laten weten dat er hard zal worden gereageerd op nieuwe provocaties van de noorderburen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl