De terreurcel die gisteren in België is opgerold wilde politiemensen doodschieten
NOS Nieuws

Terroristen België wilden politiemensen doodschieten

De terreurcel die gisteren in België is opgerold had tot doel politiemensen dood te schieten, zowel op de openbare weg als in politiebureaus. De groep stond op het punt om dit plan uit te voeren, binnen twee dagen, vermoedelijk gekleed in politie-uniformen. Dat heeft het federaal parket in Brussel bekendgemaakt.

Woordvoerder Eric Van Der Sypt kon niet bevestigen dat de terroristen het plan hadden om een prominente Belg te ontvoeren en onthoofden, zoals een Belgische krant vanmorgen meldde.

Voor zover justitie weet zijn er geen contacten geweest met de terroristen in Parijs. "Onderzoek zal moeten uitwijzen of we iedereen hebben opgepakt", zei Van der Sypt. Zijn Franstalige collega zei dat iedereen is opgepakt die justitie wilde oppakken.

15 arrestaties

In totaal zijn bij twaalf doorzoekingen vijftien mensen opgepakt: één in Verviers, negen in Molenbeek, twee in Brussel, één in Sint-Agatha-Berghem en twee in Frankrijk. Molenbeek en Sint-Agatha-Berghem zijn voorsteden van Brussel.

Meerdere verdachten zijn als jihadstrijder naar Syrië geweest. De twee die in Frankrijk zijn opgepakt hebben de Belgische nationaliteit, van de anderen is de nationaliteit niet bekendgemaakt. De Franstalige woordvoerder zei wel dat het om een Belgische terreurcel gaat zonder internationale vertakkingen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders bij deze groep betrokken waren.

Verviers

Bij de actie in Verviers zijn twee terroristen doodgeschoten, een derde raakte gewond. De omgekomen terroristen zijn nog niet geïdentificeerd.

De terroristen in Verviers beschikten over een grote hoeveelheid vuurwapens, waaronder vier kalasjnikovs, munitie, explosieven, telefoons, radio's en valse documenten. Ook zijn er verschillende politie-uniformen gevonden en een grote hoeveelheid geld.

In Molenbeek is een handvuurwapen gevonden, munitie, gsm's en "belangrijke voorwerpen voor het onderzoek".

'Politiemensen zijn ongerust'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl