De haven van Rotterdam
NOS Nieuws

Actieplan voor havens en maritieme industrie

De regering heeft een actieplan gepresenteerd om de toppositie van de Rotterdamse haven en de Nederlandse maritieme sector te behouden. Die positie staat volgens minister Schultz van Infrastructuur onder druk door de groei van havens in landen als Brazilië en China.

Het actieplan betreft de komende tien jaar en wordt samen met het bedrijfsleven uitgevoerd.

Stages

Meer jonge mensen moeten volgens het plan kiezen voor een maritieme opleiding. De regering maakt daarom onder meer geld vrij voor het bedrijfsleven om zogeheten zeebenenstages aan te bieden. Zo kunnen jongeren kennismaken met maritieme beroepen.

Ook gaat de overheid samenwerken met bedrijven en kennisinstituten om de innovatie in de sector te stimuleren. Zo zal de regering meer ruimte geven aan bedrijven om te experimenteren met innovatieve scheepstypen.

Verder zijn er afspraken om de logistiek rond havens te verbeteren en gaat de overheid zich inzetten voor eenduidige internationale regels voor havens.

440.000 banen

De Nederlandse maritieme sector (havens met de industrie eromheen, scheepsbouw, visserij, waterbouw, watersport, binnenvaart, zeescheepvaart en offshore-industrie) is goed voor 7,3 procent van de economie.

Er werken zo'n 440.000 mensen in de sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl