Eerste etappe Tour '54, tussen Zandvoort en Heemstede
NOS Wielrennen

Andere Tijden Sport zoekt getuigen Tour '54

In de vorige veertig edities was de Tour de France nog nooit buiten zijn landsgrenzen van start gegaan. Amsterdam had de primeur op 8 juli 1954.

Volgens de naslagwerken stond de stad dagenlang op z'n kop. Er waren kermissen op verschillende pleinen. Tienduizenden mensen bevolkten de straten in het centrum. Midden in de nacht liep het verkeer nog vast op de Dam.

En dat allemaal om wielrenners voorbij te zien fietsen. Die toen nog voor landenploegen uitkwamen. De stad Amsterdam betaalde er naar verluidt veertigduizend gulden voor.

Was u één van die mensen in Amsterdam? Of stond u langs de weg in Rotterdam, Den Haag of Scheveningen?

Tour-start van 1954 in Amsterdam

Zag u op 8 juli 1954, om 11.25 uur precies, de renners vertrekken vanuit het Olympisch Stadion? Of zag u ze voorbijflitsen langs de kant van de weg? Of stond u soms bij de finishplaats in het Belgische Brasschaat, waar de Nederlandse kopman Wout Wagtmans de eerste gele trui kreeg omgehangen?

De redactie van Andere Tijden Sport is op zoek naar boeiende verhalen en (vooral) beeldmateriaal van die eerste Tour-start ooit buiten Frankrijk.

Nam u kiekjes langs de route? Heeft u op zolder nog een paar seconden film liggen? U kunt contact opnemen met de redactie via ats@nos.nl. Op twitter is het programma bereikbaar via @AndereTijdenS.

  • .
    Nederlandse ploeg op Velocipedes voor de Tour-start van 1954
  • .
    Ereronde Nederlandse ploeg voor de Tour-start van Amsterdam in 1954
  • .
    Tour van 1954 passeert het Kurhaus in Scheveningen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl