Charles Warner
NOS Nieuws

Executie met dodelijke injectie in Oklahoma

Met een vertraging van zeven maanden is in Oklahoma vannacht weer een gevangene geëxecuteerd met een dodelijke injectie.

Charles Warner (47), die in 1997 een baby vermoordde, zou eigenlijk in april worden geëxecuteerd, maar dat werd uitgesteld nadat de executie van een andere crimineel was misgegaan.

Terdoodveroordeelde Clayton Lockett lag te kronkelen van de pijn omdat in zijn lichaam een ader was gesprongen, waardoor de gifcocktail zich niet goed verspreidde. Na een kwartier werd de executie stilgelegd, maar een half uur later overleed Lockett alsnog aan een hartaanval.

Verbeteringen

De problemen leidden tot een federaal onderzoek naar de middelen die worden gebruikt bij dodelijke injecties. Die manier van het doden van gevangenen is verreweg het meest gebruikt in de VS. De executie van Warner werd een halfjaar uitgesteld.

In de tussentijd werd de executiemethode aangepast. De dosis van de dodelijke middelen werd verhoogd en er werd verbeterde apparatuur aangeschaft, zodat aderen beter worden gevonden.

Ook in Florida werd een man met gif ter dood gebracht. Die executie verliep eveneens zonder problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl