Verviers staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims
NOS Nieuws

Verviers kweekvijver voor geradicaliseerde moslims

De stad Verviers, in het oosten van België, is de laatste jaren uitgegroeid tot belangrijk centrum voor radicaliserende moslims. Het afgelopen jaar zijn ongeveer tien jihadisten vanuit Verviers vertrokken naar het Midden-Oosten om daar voor IS of een andere groepering te strijden, zeggen Belgische media.

Vandaag schoot de Belgische politie drie terreurverdachten neer in Verviers. Het zou gaan om teruggekeerde Syriëstrijders.

Parijs

Volgens het Britse blad The Economist vertrekken vanuit België in vergelijking met andere landen veel jihadisten naar Syrië of Irak. De Amerikaanse denktank Brookings Institute schat dat tot nu toe zo'n 650 jihadstrijders vanuit België zijn vertrokken.

Ook een van de drie terroristen die aanslagen pleegden in Parijs was gelinkt aan België. Een man uit Charleroi bekende gisteren dat hij de afgelopen maanden contact had met Amédy Coulibaly, die vorige week vier mensen doodde in een kosjere supermarkt.

De man uit Charleroi wilde een wapendeal met Coulibaly, maar deinsde naar eigen zeggen terug toen hij ontdekte dat Coulibaly banden had met IS. De Belg zit nog vast.

Samenwerking

België drong vorig jaar aan op meer Europese samenwerking om jihadgangers van hun vertrek te weerhouden. Dat gebeurde na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, die door de Belgische justitie wordt beschouwd als terreurdaad. Bij die aanslag vielen vier doden.

De verdachte had als jihadstrijder gevochten in Syrië en werd door Frankrijk in de gaten gehouden, maar daar was België niet van op de hoogte.

Bewakingsbeeld van de verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl