De Nederlandse rugbysters in Hongkong.
NOS Sport

Geen zorgen om sevensvrouwen bij de rugbybond

Een medaille in Rio. Dat was het doel bij de start van het rugby sevensproject in Nederland. Maar anderhalf jaar voor de Spelen in Rio zit de ploeg in zwaar weer. De vrouwen plaatsten zich niet voor het eerste grote Olympische kwalificatietoernooi bij de World Series en in korte tijd stopten twee gezichtsbepalende speelsters. Nadat eerder Kelly van Harskamp afhaakte met motivatieproblemen, maakte Linda Franssen gisteren bekend dat een schouderblessure spelen in Oranje onmogelijk maakt.

"De ambities zijn onveranderd. Niemand is onmisbaar", vond Franssen gisteren zelf in Langs de Lijn. "Het team blijft het team en dat gaat gewoon door. Uiteindelijk is het voor mijzelf wel jammer. Maar ik geloof dat er nieuwe mensen opstaan. En dat het misschien wel goed is, dat we dit nodig hebben."

Losse schroeven?

Dat het project op losse schroeven staat, daar willen de direct betrokkenen niet aan. Technisch directeur dames sevens van de rugbybond, Krijn de Schutter: “We hebben nooit gezegd dat iedereen met wie we het sevensproject gestart zijn, ook daadwerkelijk Rio zouden halen. We hebben nu twee jeugdspeelsters toegevoegd. Zij maken al jaren deel uit van onze opleiding en zijn van goed niveau. Zij missen alleen nog wel de ervaring van iemand als Linda.”

Toch is het ticket naar Rio nog ver weg voor de Nederlandse vrouwen. De ploeg wist zich niet te kwalificeren voor de World Series, waar ze zich hadden kunnen kwalificeren voor de Spelen. Een gemiste kans. De Schutter: "Dat is jammer. Als team worden we echt snel beter. Daarom hadden we graag dat toernooi gespeeld. Al was plaatsing voor Rio daar niet reëel geweest.”

Plaatsen op het EK

Nu moeten de vrouwen zich bij het komende Europees kampioenschap zien te plaatsen voor de Spelen. De Schutter: “We zijn op dit moment de nummer vier van Europa. De Europees kampioen plaatst zich daar. Daarna is er nog een volgend kwalificatietoernooi waar voor Europa een aantal tickets te verdienen zijn. Het niveau van de rest van de Europese ploegen ligt erg dicht bij elkaar. Het kan dus zeker nog.”

Toch is de houding van de ploeg nu wel enigszins opmerkelijk. De ploeg werd met veel bombarie gepresenteerd. Onder aanvoering van oud-rugbyer Yves Kummer ging Nederland als een van de eerste landen een full time sevensprogramma draaien. De Schutter: “Toen we begonnen keek iedereen naar ons. We trainden als enige fulltime. Nu doet de rest dat ook.” Franssen vult aan: "Rio wordt een moeilijke opgave. Maar het is absoluut niet onmogelijk. En als we er eenmaal zijn, dan is alles mogelijk." De Schutter: "We gaan gewoon door. Het is zeker niet zo dat het project op zijn gat ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl