De Mi Note
NOS Nieuws

Chinese smartphone zit Samsung en Apple op de hielen

Goede kans dat u nog nooit had gehoord van Xiaomi. Maar het Chinese bedrijf is inmiddels de derde smartphonemaker ter wereld en moet alleen Apple en Samsung voor zich dulden.

En met een nieuwe smartphone hoopt het bedrijf dat liefhebbers van de iPhone de overstap wagen. Vandaag presenteerde Xiaomi de Mi Note, die volgens topman Lei Jun vergelijkbaar is met de iPhone 6, maar wel lichter, dunner en goedkoper is.

De Mi Note kost omgerekend zo'n 320 euro, minder dan de helft van de prijs van een iPhone 6 in China (740 euro).

Razendsnelle groei

Het bedrijf bestaat pas sinds 2010, maar halverwege vorig jaar streefde het Samsung voorbij als best verkopende smartphonemerk in China. In 2014 verkocht Xiaomi in totaal 61 miljoen smartphones, drie keer zoveel als het jaar ervoor.

Gestaag breidt het bedrijf uit naar landen als India en andere opkomende economieën. Europa en de VS laat Xiaomi voorlopig nog links liggen. Officieel zijn hier geen Xiaomi-producten te krijgen. Maar sommige Nederlandse webshops importeren ze zelf en verkopen ze toch.

Chinese Steve Jobs

Topman Lei Jun wordt regelmatig de Chinese Steve Jobs genoemd. Net als de overleden topman van Apple maakt hij een show van de presentatie van een nieuw toestel, meestal gekleed in een spijkerbroek en zwart shirt.

Zelf heeft hij een hekel aan die benaming, zei hij een keer in een blogpost: "Xiaomi en Apple zijn twee totaal verschillende bedrijven. Dus als een journalist vraagt wat ik ervan vind dat ik de Chinese Steve Jobs word genoemd, weet ik niet wat ik moet antwoorden."

Xiaomi is niet beursgenoteerd. Onlangs haalde het ruim een miljard dollar op bij investeerders om verder te groeien. Toen werd duidelijk dat het nog geen vijf jaar oude bedrijf nu zo'n 45 miljard dollar waard is, meer dan bijvoorbeeld Sony en Nokia. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het bedrijf met zijn goedkope smartphones in Europa en de VS de strijd aangaat met Apple en Samsung.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl