NOS Nieuws

Nationale Politie verkort aanrijtijd interventieteams

De aanrijtijd van speciale interventieteams in Nederland moet korter. Dat zegt plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik naar aanleiding van de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo en de gebeurtenissen daarna.

De korpschef zegt dat speciale interventieteams zo snel mogelijk ter plekke moeten zijn als agenten hun hulp inroepen. Die teams hebben zwaardere wapens dan de agenten, die met een dienstpistool zijn uitgerust, en zijn opgewassen tegen terroristisch geweld. "De responstijd van specialistische eenheden is voor politiemensen in surveillanceauto's van buitengewoon groot gewicht", zegt Ruud Bik.

"Ik vind dat wij er nu alles aan doen om de responstijden in te korten." Wat er precies gedaan wordt om de aanrijtijden van die teams te verkorten, wil Bik niet zeggen. Ook over de aanrijtijden zelf wil hij niets zeggen.

Zwaardere wapens

Bik vind het niet nodig agenten zwaarder te bewapenen. "Als je er als een tank uitziet, maak je ook geen contact meer met de bevolking", zegt de plaatsvervangend korpschef. Hij benadrukt dat hij de benaderbaarheid van de wijkagenten wil behouden.

De VVD pleitte dinsdag voor zwaardere wapens voor agenten, net als de politievakbond ACP. Minister Opstelten liet gisteren weten dat de politie geen nieuwe wapens krijgt.

Bik is er niet van overtuigd dat agenten hun werk beter kunnen doen als ze automatische wapens krijgen. "Het werken met automatische wapens is een specialisme, het is een aanvalswapen. Dat moet je niet vragen aan mensen in surveillanceauto's."

'Zware wapens voor agenten in noodhulp niet de oplossing'

Daarnaast pleit Bik ervoor om wijkagenten zo veel mogelijk in de wijk te houden. Er zijn signalen dat ze worden gebruikt voor speciale objecten zoals moskeeën of synagoges. Dat kan volgens Bik beter door de marechaussee worden gedaan.

"Wijkagenten moeten in de wijk blijven. Zij zijn onze voelsprieten", stelt Bik. Hij wil met de marechaussee in overleg over de bewaking van objecten.

Parijs

Over het doden van de agenten in Parijs zegt Bik dat de "rillingen hem over de rug liepen". Hij spreekt van executies.

Bik zegt te snappen dat agenten ongerust zijn over hun eigen veiligheid. "Dat sentiment is terecht aanwezig." De Nationale Politie heeft dialoogsessies georganiseerd voor ongeruste agenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl