Het kabinet houdt vast aan Prinsjesdag op de derde dinsdag van september
NOS Nieuws

Eerste Kamer wil begroting eerder behandelen

De Eerste en Tweede Kamer praten met het kabinet over manieren om de begroting zo snel mogelijk te behandelen. De Eerste Kamer staat onder druk van Brussel: van Europa moet de begroting eind december door het parlement zijn aangenomen en de Eerste Kamer slaagt daar niet altijd in. Zo sprak de senaat nog deze week over de begroting van Veiligheid en Justitie en de stemming is volgende week.

Als de begroting niet voor 1 januari is goedgekeurd, dreigen sancties van Brussel. Een oplossing zou kunnen zijn dat de Eerste Kamer eerder beschikt over de begrotingshoofdstukken dan nu het geval is: de Tweede Kamer stuurt de begroting nu pas door als alle hoofdstukken zijn behandeld. Argument daarvoor is dat ze in samenhang moeten worden behandeld.

Maar dat zou ook kunnen worden aangepast, zodat de senaat al meteen kan praten over een bepaald hoofdstuk, als dat door de Tweede Kamer is aangenomen. Dat zou een behoorlijke tijdwinst opleveren.

Prinsjesdag vervroegen

Theoretisch zou ook een oplossing kunnen zijn om Prinsjesdag te vervroegen. Het is nu zo dat de koning op de derde dinsdag van september de plannen van de regering presenteert en dat diezelfde dag het kabinet de begroting aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Volgens de grondwet kan dat tijdstip bij wet worden vervroegd, maar het kabinet voelt daar niets voor. Het wil wel meewerken aan "praktische oplossingen om de druk op de Eerste Kamer te verminderen".

Eerder pleitte Eerste Kamervoorzitter Broekers voor een andere invulling van Prinsjesdag. Ze wil dat het kabinet op Prinsjesdag met een “visionair beleidsverhaal” komt. De Europese Commissie eist van de lidstaten dat ze voor 1 mei al de concept-begroting van het jaar erop indienen. De Tweede Kamer houdt daar dan op dat moment al een debat over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl