Claudia Pechstein
NOS Schaatsen

Na zes jaar eindelijk succes voor Pechstein

Eindelijk een juridisch succes in haar jarenlange strijd tegen de Internationale Schaatsunie ISU. De rechtbank in München mag haar zaak behandelen.

De ISU schorste Claudia Pechstein in 2009 als eerste atlete op basis van schommelende bloedwaarden. Onterecht, vond ze. Sindsdien voerde de Duitse een kruistocht om haar onschuld te bewijzen. Een overzicht:

Februari 2009: de ISU meldt Pechstein tijdens de WK allround in Hamar dat er schommelende bloedwaarden bij haar zijn geconstateerd. Tijdens het toernooi haakt ze af voor de start van de tweede dag.

Juli 2009: de internationale schaatsbond ISU schorst Pechstein voor twee jaar.

November 2009: het Internationale Sport Tribunaal CAS handhaaft de Pechsteins schorsing van de ISU.

December 2009: Pechstein stapt naar de Zwitserse burgerrechter voor een versnelde procedure. Hierdoor is de Duitse schaatsster in staat deel te nemen aan wereldbekerwedstrijden om zich te eventueel plaatsen voor de Winterspelen in Vancouver.

Januari-februari 2010: de Zwitsers wijzen het verzoek van Pechstein af. Daarop maakt ze opnieuw de gang naar het CAS, waar ze ook bot vangt. Deelname aan de Spelen in Vancouver kan Pechstein definitief vergeten.

Februari 2011: de Duitse professor Stefan Eber, specialist erfelijke afwijkingen, geeft Pechstein hoop door te zeggen dat schommelende bloedwaarden erfelijk bepaald kunnen zijn. De schaatsster zou het van haar vader kunnen hebben.

Februari 2011: Pechstein keert bij een wedstrijd in Erfurt terug na haar schorsing.

September 2011: nog altijd eist Pechstein opheldering van de ISU. Ze wil de schaatsunie dwingen de fouten toe te geven en eist een schadevergoeding van 4,4 miljoen euro.

Juni 2011: tijdens de WK afstanden in Inzell worden er bij Pechstein opnieuw verhoogde bloedwaarden gemeten. De Duitse houdt vol dat het een erfelijke achtergrond heeft. Het incident blijft zonder gevolgen.

December 2012: de advocaten van Pechstein leggen de zaak voor aan een rechter in München.

Oktober 2013: vele Duitse sporters, onder anderen speerwerpster Christina Obergföll en discuswerper Robert Harting, steunen de strijd van Pechstein door middel van een petitie.

Januari 2015: de rechter in München verklaart zich ontvankelijk in de zaak-Pechstein. De rechter kan zich niet vinden in de samenstelling van het CAS, omdat alle rechters daar uit de sport komen Er wordt tevens gesteld dat een schorsing op basis van bloedwaarden in een bio-medisch paspoort te dun is.

Pechstein en haar strijd tegen de ISU

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl