NOS Nieuws

Zwitserse frank stukken duurder

De Zwitserse frank is bijna 20 procent duurder geworden. Vanmorgen besloot de Zwitserse centrale bank onverwachts om de koppeling met de euro los te laten. De Zwitserse frank schoot met bijna 30 procent omhoog. In de loop van de handel veerde de munt wat terug.

De centrale bank probeerde sinds 2011 juist de waarde van de frank via gericht beleid op ten minste 1,20 euro te houden. Op die manier moest worden voorkomen dat de frank te duur werd en de Zwitserse export en economie schade opliep.

De Zwitserse centrale bank heeft een tsunami veroorzaakt.

Nick Hayek van Swatch

Maar Zwitserland is nu in één klap een stuk duurder geworden. De Zwitserse beurs loopt forse klappen op. De beurs in Zürich daalde met meer dan 12 procent, de sterkste daling in meer dan 25 jaar. Vooral de aandelen van exporterende bedrijven lopen averij op.

"Ik ben sprakeloos. De Zwitserse centrale bank heeft een tsunami veroorzaakt" zegt bestuursvoorzitter Nick Hayek van horlogemaker Swatch. "De export-industrie en het toerisme en uiteindelijk het hele land worden getroffen."

De chef-econoom van de Zwitserse UBS-bank Daniël Kalt is verrast. "Dit hadden we helemaal niet verwacht. Ik ben van slag."

Niet meer verantwoord

Twee dagen geleden nog verzekerde de vice-president van de centrale bank nog dat het vasthouden van de koers van de frank op 1,20 euro één van de pijlers was onder het monetaire beleid.

Dit hadden we helemaal niet verwacht. Ik ben van slag.

Daniel Kalt van UBS-bank

Volgens de centrale bank was dat beleid niet meer verantwoord, omdat de euro sterk in waarde is gedaald. De bank probeerde met een gelijktijdige verlaging van de rente de effecten van de maatregel te beperken, maar dat lijkt niet gelukt.

Dure vakantie

Dat de frank omhoog schiet, is slecht nieuws voor vakantiegangers. Uitgerekend in het wintersportseizoen is vakantie houden in Zwitserland bijna een vijfde duurder geworden.

De Zwitsers zelf zijn opeens juist rijker dan ze waren, gerekend in euro's welteverstaan. En winkelen en boodschappen doen in het buitenland is voor Zwitsers een stuk goedkoper geworden. <

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl