Denis Mentsjov
NOS Sport

Vooral wielrenners en atleten 'slachtoffer' bloedpaspoort

Er ligt een bom onder het internationale bloedpaspoort nu de Duitse burgerrechter zich gaat buigen over de zaak van Claudia Pechstein tegen de Internationale Schaats Unie ISU.

Het bloedpaspoort is voor veel internationale sportbonden hét middel om verdachte sporters te schorsen. Onregelmatigheden in bloedwaarden zijn sinds 2008 genoeg bewijs om sporters langs de kant te houden. Tientallen topsporters zijn de afgelopen jaren geschorst op basis van onregelmatigheden in het bloedpaspoort. Vooral in het wielrennen en in de atletiek zijn er verschillende zaken.

Wielrennen

Franco Pellizotti was de eerste wielrenner die ooit geschorst werd op basis van het bloedpaspoort. Bekendste renner in de laatste jaren is Denis Mentsjov.

De voormalig renner van de Rabobank stopte vanuit het niets met zijn sport, maar bleek eigenlijk geschorst op basis van onregelmatigheden in zijn bloedwaarden tijdens de Tour de France van 2009, 2010 en 2012.

Ook de Spanjaard Carlos Barredo, net als Mentsjov een oud-renner van de Rabobankploeg, mocht niet meer in actie komen na schommelingen in het bloedpaspoort.

Thomas Dekker werd niet direct geschorst voor verdachte bloedwaarden in 2009. Het was voor de Internationale Wieler Unie UCI wel aanleiding om oude stalen opnieuw te testen. Bij de hertests liep de oud-renner van de Rabobank uiteindelijk tegen de lamp. Hij werd twee jaar geschorst.

Rusland

In de atletiek komt het nog vaker voor. Tot nu toe zijn er 36 zaken bekend. Die hebben vooral betrekking op de zogenaamde duuronderdelen. Opvallend is dat het in de helft van de gevallen gaat om Russische atleten en atletes.

Bijvoorbeeld de snelwandelaar Igor Jerochin. De nummer vijf van de Olympische Spelen van Londen staat na een eerdere schorsing, levenslang aan de kant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl