Claudia Pechstein
NOS Schaatsen

Knijff: zaak Pechstein kan leiden tot chaos in sportrecht

De beslissing van de Duitse rechtbank in de zaak van schaatsster Claudia Pechstein kan leiden tot een chaos in de sportrechtspraak. Dat zegt sportrechtadvocaat Harro Knijff.

De rechtbank in München verklaarde zich vanochtend ontvankelijk in de zaak tussen Pechstein en de internationale schaatsunie ISU. Dat betekent dat een civiele rechter voor het eerst een dopingzaak van een topsporter in behandeling neemt. Normaal worden dopingzaken afgehandeld door het internationaal sporttribunaal CAS.

Sportrechtadvocaat Knijff benadrukt dat het nog onduidelijk is of de uitspraak van de rechtbank in München overeind blijft. "De ISU gaat ongetwijfeld in beroep bij een hogere rechtbank in Duitsland. Dan gaat het waarschijnlijk een jaar duren voordat er weer een uitspraak is."

Pechstein en haar strijd tegen de ISU

Gevolgen

Knijff maakt zich wel zorgen over de gevolgen die de uitspraak van vandaag kan hebben. "Als er straks niet langer één arbitraal college is dat het laatste woord heeft, maar dat in allerlei landen civiele rechters zich ermee bemoeien, dan ben ik erg benieuwd wat dat voor gevolgen heeft voor de eenheid in de dopingrechtspraak", zegt Knijff.

De sportrechtadvocaat pleit ervoor om de procedures van het CAS onder de loep te nemen. "Je moet ervoor zorgen dat het CAS uitspraken doet die ook de toets van de civiele rechter in de diverse landen kunnen doorstaan. Dat is beter dan dat je een ratjetoe van allerlei uitspraken krijgt."

Tussen de ISU en Pechstein komt het niet meer goed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl