José Mourinho tijdens het Portugese voetbalgala in Estoril
NOS Voetbal

Mourinho 'coach van de eeuw' in Portugal

José Mourinho is woensdagavond uitgeroepen tot 'coach van de eeuw' in Portugal. De trainer van Chelsea was verguld met zijn eretitel.

"Het geeft ontzettend veel voldoening. Niet alleen omdat ik veel in mijn loopbaan heb bereikt, maar ook omdat ik op deze manier heb kunnen bijdragen aan het Portugese voetbal."

Het winnen van de Champions League met FC Porto blijft een van de dierbaarste herinneringen uit zijn loopbaan. "Het was uniek wat Porto presteerde, omdat er een Champions League-finale werd gewonnen met negen Portugese spelers", benadrukte Mourinho.

"De titels die ik met Porto won, waren belangrijk voor mijn carrière en het Portugese voetbal."

Mourinho 'coach van de eeuw' in Portugal

Indrukwekkend

De erelijst van de 51-jarige Mourinho is indrukwekkend. Bij Benfica stond de flamboyante coach, die eind jaren 90 Louis van Gaal als mentor had bij FC Barcelona, voor het eerst op eigen benen.

Daarna was hij hoofdcoach bij União de Leiria, FC Porto, Chelsea, Internazionale, Real Madrid en opnieuw Chelsea. Behalve met Porto won hij ook met Internazionale, met Wesley Sneijder als een van z'n belangrijkste spelers, de Champions League. Zowel met Porto, Chelsea, Inter als Real werd Mourinho landskampioen.

Er ontbreekt nog één functie op zijn curriculum vitae: het bondscoachschap van Portugal. Mourinho heeft nog even de tijd, maar het zou zijn imposante loopbaan compleet maken.

Ronaldo ook in de prijzen

Cristiano Ronaldo werd verkozen tot 'voetballer van de eeuw' in Portugal. Hij kreeg de voorkeur boven de vorig jaar overleden Eusebio en Luis Figo, oud-voetballer van Barcelona en Real Madrid.

Hij ontving maandag al voor de derde keer in zijn loopbaan de Gouden Bal, de prestigieuze prijs voor de wereldvoetballer van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl