Foto's vertalen is nu ook mogelijk
NOS Nieuws

Nieuwe app van Google tolkt live tussen twee talen

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

We zagen ze al in Star Trek en andere sciencefiction-series en -films: apparaten die een vreemde taal meteen vertalen. Die toekomst is nu te downloaden in app-vorm.

De nieuwe versie van Google Translate, die vandaag is uitgekomen voor iOS en Android, kan via de microfoon van een smartphone luisteren naar twee talen tegelijk. Hoort de app een zin in de ene taal, dan wordt die zin in de andere taal uitgeschreven op het scherm en meteen uitgesproken.

Op die manier fungeert Google Translate als een echte tolk - met wisselende resultaten. Lawaai op de achtergrond en snelle sprekers zijn funest, net als woorden met meerdere betekenissen.

De app ondersteunt tientallen talen en zou daarom een prima hulpmiddel kunnen zijn op vele vakanties, ware het niet dat de app in veel gevallen een internetverbinding vereist, wat flink in de papieren kan lopen. Alleen Android-gebruikers kunnen de app ook zonder internetverbinding gebruiken.

Foto's vertalen

Google Translate kan nu ook foto's vertalen. Dat kan de betekenis van een straatbord in het Russisch een stuk begrijpelijker maken.

Google ontwikkelde deze technologie niet zelf, maar kocht die met de overname van de app Wordlens, die dit al veel langer kon.

Skype

Google is met zijn vernieuwde vertaal-app Microsoft te snel af. Microsoft werkt aan een versie van Skype die direct kan tolken tussen de twee bellers.

Er is een testversie van Skype Translator, maar die kan vooralsnog alleen overweg met Spaans en Engels. Ook is de testversie nog niet voor iedereen beschikbaar.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl