Hollande aan boord van de Charles de Gaulle
NOS Nieuws

Frankrijk stuurt vliegdekschip voor strijd tegen IS

Frankrijk stuurt zijn vliegdekschip Charles de Gaulle, het vlaggenschip van de Franse marine, naar de Perzische Golf om te helpen bij de strijd tegen IS in Irak. Dat maakte president Hollande bekend tijdens een toespraak aan boord van het schip.

De Charles de Gaulle, die vaart op kernenergie, is 261 meter lang en biedt plaats aan maximaal veertig straaljagers en helikopters. Het is het enige Franse vliegdekschip en het grootste in West-Europa. Het ligt momenteel in de Middellandse Zee.

Aanslagen

De aanslagen van vorige week in Frankrijk rechtvaardigen de inzet van het vliegdekschip in het Midden-Oosten, zei Hollande. Hoewel de verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door al-Qaida, zei een van de daders dat hij sympathiseert met IS. Die terreurgroep heeft de aanslagen ook geprezen.

De Franse luchtmacht doet al mee aan de strijd tegen IS in Irak, onder meer met vijftien gevechtsvliegtuigen. Die zijn gestationeerd in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Frankrijk was een van de eerste landen die zich aansloten bij de coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten.

Terugtrekken uit CAR

Hollande maakte aan boord van de Charles de Gaulle ook bekend dat Frankrijk dit jaar een groot deel van zijn troepen terugtrekt uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. In het najaar moeten 1200 van de 2000 Franse militairen zijn vertrokken.

Volgens Hollande kunnen de Fransen zich terugtrekken nu er een VN-vredesmacht in de CAR aanwezig is. Het straatarme Afrikaanse land wordt al anderhalf jaar geteisterd door sektarisch geweld. Daarbij zijn meer dan 5000 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl