NOS Nieuws

Kritische reacties op Charlie in Midden-Oosten

Islamitische geestelijken in het Midden-Oosten reageren kritisch op de nieuwste editie van Charlie Hebdo, die vandaag verscheen. Ze vinden de spotprent over de profeet Mohammed op de voorpagina beledigend en provocerend.

Veel geestelijken hebben de aanslag van vorige week op het Franse satirische weekblad scherp veroordeeld. Maar dat betekent niet dat de nieuwe cartoon, waarin een huilende profeet een bordje met 'Je suis Charlie' draagt en zegt: "Alles is vergeven", op hun goedkeuring kan rekenen.

"Zulke cartoons voeden gevoelens van haat en wrok", zegt de grootmoefti van Jeruzalem en de Palestijnse gebieden, Mohammed Hussein, in een verklaring. Hij vindt dat uit de tekening "minachting voor moslims" blijkt.

"Hatelijke frivoliteit"

In Iran zegt grootayatollah Makarem Shirazi dat de cartoon "bijdraagt aan een oorlogsverklaring aan alle moslims". Het gezaghebbende islamitische instituut al-Azhar in Egypte, dat de aanslag in Parijs crimineel noemde, omschrijft de tekening als "hatelijke frivoliteit".

De Saudische geestelijke Ameen Madani van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking omschrijft de cartoon als "beledigend, onwetend en absurd".

Madani waarschuwt dat vrijheid van meningsuiting geen vrijheid van haat-uiting moet worden. "Geen normaal mens, ongeacht zijn ideologie of religie, accepteert het wanneer zijn geloof belachelijk wordt gemaakt."

Tegencartoon

De onafhankelijke Algerijnse krant Echorouk heeft een anti-Charlie-cartoon gepubliceerd. Daarop staat iemand die een 'Je suis Charlie'-bordje draagt, naast een tank die borden met de namen van Mali, Gaza, Irak en Syrië verplettert. Daarboven staat: "Wij zijn allemaal Mohammed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl