NOS Nieuws

Anti-bankenvoorstelling bij De Nederlandsche Bank

  • Raymond van Olphen
    De acteurs Victor Löw, Pierre Bokma, Tom de Ket, George van Houts en Leopold Witte tijdens de voorstelling 'Door de bank genomen'
  • Raymond van Olphen
    Acteurs Tom de Ket, George van Houts, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Low tijdens de voorstelling De Verleiders III
  • Raymond van Olphen
    Acteurs Tom de Ket, George van Houts, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Low tijdens de voorstelling De Verleiders III
  • ANP KIPPA BART MAAT
    Acteurs Tom de Ket, George van Houts, Pierre Bokma, Leopold Witte en Victor Low tijdens de voorstelling De Verleiders III, door de bank genomen

Het personeel van De Nederlandsche Bank heeft vanmiddag gezamenlijk gekeken naar Door de bank genomen, het toneelstuk dat een aanklacht is tegen banken en de manier waarop private banken geld creëren. Volgens een woordvoerder van DNB heeft president Klaas Knot zich uitstekend vermaakt.

In de voorstelling van toneelgroep De Verleiders wordt het publiek opgeroepen naar de Zuidas te trekken en in opstand te komen tegen de banken. Verder zit er een monoloog in waarin de rol van de Bank of International Settlements (BIS) aan de kaak wordt gesteld. Knot is bestuurder bij die BIS.

Klaas Knot heeft erg gelachen

woordvoerder DNB

Voor die twee scènes was bij de ingekorte voorstelling in het auditorium van DNB geen plaats. Maar volgens acteur en schrijver George van Houts was het geenszins een gekuiste versie. "We moesten bepaalde delen gewoon schrappen omdat we maar drie kwartier hadden en geen decorstukken konden gebruiken."

Volgens Van Houts was de zaal enthousiast. Na afloop discussieerden de acteurs nog drie kwartier met Klaas Knot en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de raad van commissarissen van DNB. Ze werden het niet eens, maar volgens Van Houts stonden de bestuurders wel open voor de voorstelling en de discussie.

Ze vonden het geweldig hoe wij de problemen over het voetlicht brachten.

George van Houts

Gisteren begon Van Houts een handtekeningenactie om de geldschepping door banken ook in het parlement aan de orde te brengen. Bij De Wereld Draait Door werd een speciale website gelanceerd. Dat burgerinitiatief was aan het einde van de middag door ruim 30.000 mensen getekend.

Volgens Van Houts hebben dertig medewerkers van De Nederlandsche Bank na de voorstelling beloofd dat ze ook zullen tekenen.

fragment DWDD

Overigens is er kritiek van economen en specialisten op de voorstelling en het burgerinitiatief. Zo schreef oud-directeur Robin Fransman van Holland Financial Centre een column over wat hij zou hebben gezegd als hij gisteren ook bij DWDD te gast was geweest.

Binnen DNB is de voorstelling in ieder geval enthousiast ontvangen. De zaal met 185 stoelen zat helemaal vol. "Het is een voorstelling die zich op ons terrein afspeelt", zegt de woordvoerder. "En dan is het goed om te zien hoe de podiumkunsten en de maatschappij tegen deze zaken aankijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl