Minister Koenders tijdens het vragenuurtje gisteren in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kabinet: geldstroom terreurverdachten blokkeren

De Nederlandse overheid wil vaker de bankrekeningen van terreurverdachten bevriezen door hen op de nationale terreurlijst te plaatsen.

Als verdachten op die zwarte lijst staan, mogen banken hun ook geen geld meer lenen. Sinds vorige zomer zijn negen verdachten op de nationale terreurlijst geplaatst en minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat de Tweede Kamer weten dat het kabinet dit vaker wil gaan doen.

Het kabinet wil een aantal vermoedelijke jihadisten ook op een internationale VN-terroristenlijst laten plaatsen. Koenders meldt niet om wie het gaat.

Financieringsbronnen

De samenwerking tussen publieke organisaties die betrokken zijn bij het bestrijden van terrorisme, zoals politie, OM, FIOD en De Nederlandsche Bank, is volgens Koenders verbeterd. Hij zegt dat de organisaties nog wel onderzoeken hoe ze in de praktijk moeten omgaan met een nieuwe wet die terrorismefinanciering strafbaar maakt.

Ook werkt Nederland mee aan een internationaal onderzoek naar de geldstromen van terreurgroep IS. Koenders verwacht dat de uitkomsten daarvan over een paar maanden bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl