Bulgaarse grenswachten patrouilleren langs het grenshek met Turkije
NOS Nieuws

Bulgarije verlengt hek tegen vluchtelingen

Bulgarije gaat langs een groot deel van de grens met Turkije een hek van prikkeldraad zetten om de toestroom van vooral Syrische vluchtelingen te weren. Het hek is nu ruim 30 kilometer lang. Premier Boiko Borisov wil daar nog eens 130 kilometer bij zetten.

In de afgelopen twee jaar zijn meer dan 18.000 vluchtelingen vanuit Turkije naar Bulgarije getrokken om daar asiel aan te vragen. Het gaat vooral om mensen die de Syrische burgeroorlog zijn ontvlucht.

Besparen

Het eerste deel van de barrière is vorig jaar geplaatst langs de 240 kilometer lange grens met Turkije. De regering verwacht een nieuwe toestroom van vluchtelingen in het voorjaar, wanneer de weersomstandigheden beter zijn.

Het hek moet Bulgarije ruim een miljoen euro per maand besparen. Langs de grens staan nu meer dan duizend agenten om de toestroom te beperken.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft kritiek op de maatregel. Volgens de Verenigde Naties brengt het hek mensenlevens in gevaar. Ook kunnen mensenhandelaren meer verdienen.

Erbarmelijk

UNHCR trok vandaag opnieuw aan de bel over de erbarmelijke toestanden in vluchtelingenkampen rondom Syrië. UNCHR-chef Antonio Guterres riep de internationale gemeenschap op meer hulp te verlenen (.pdf). De hulp is extra hard nodig door winters weer en een gebrek aan elektriciteit.

De burgeroorlog in Syrië duurt al bijna vier jaar. Ruim 7,6 miljoen inwoners zijn op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl