Hulpdiensten aan het werk op de A73
NOS Nieuws

Gevaar weggelekt zoutzuur A73 geweken

Het gevaar van het zoutzuurlek op de A73 bij het Limburgse Linne is geweken. Inwoners van de wijk Merum in Roermond kunnen ramen en deuren weer openen; er is volgens de brandweer geen gevaar meer voor de volksgezondheid.

Er zijn 85 mensen uit voertuigen gehaald en overgebracht naar een sporthal in Melick, in de gemeente Roerdalen. Daar worden ze door artsen onderzocht. Drie mensen hebben ademhalingsproblemen. Een van hen is naar een ziekenhuis in Venlo gebracht.

Aan het begin van de middag was er een botsing tussen een vrachtwagen en een tankwagen met zoutzuur. Volgens de werkgever van de tankwagenchauffeur moest de man vanwege een file uitwijken, waarna hij de vrachtwagen raakte. Beide chauffeurs bleven ongedeerd.

25 ton

Door de botsing ontstond een lek. Er stroomde volgens de brandweer zo'n 25 ton zoutzuur weg. Vanwege het gevaar werd het luchtalarm in werking gesteld en gold het advies voor de omgeving om ramen en deuren gesloten te houden.

De waarschuwing gold vooral voor inwoners van de wijk Merum in Roermond. Rond 15.45 uur trokken de hulpdiensten de waarschuwing in.

Tankwagen met zoutzuur lek op A73

De brandweer heeft een schuimlaag over het zoutzuur gespoten om te voorkomen dat er dampen zouden uitslaan. Er was een tweede tankwagen gestuurd om vloeistof op te vangen, maar dat bleek niet meer nodig.

De A73 is nog altijd in beide richtingen gesloten. Doordat op de A2 bij Echt eerder op de dag ook een ongeluk was, ontstonden grote verkeersopstoppingen in Limburg.

Een gespecialiseerd bedrijf is ingeschakeld om de stoffen in de berm op te ruimen. Ook moet de weg over een lengte van honderd meter opnieuw worden geasfalteerd. De verwachting is dat dat voor de ochtendspits van morgen is afgerond.

Ook het treinverkeer kwam stil te liggen. Rond 16.30 uur konden de treinen weer rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl